Et godt vinglas skal ikke bare være stærkt, smukt og holdbart. Det skal også give din vin optimale betingelser for at udfolde sig, så du får mest muligt ud af de ædle dråber. Læs med her, hvor vi kigger dybt i krystalglasset og ser nærmere på vinglassets mysterier.
Holdbart glasværk
Det italienske glasværk, Luigi Bormioli, blev grundlagt i Parma i 1946 og blev kendt som den først vinglas-producent, der kunne blæse bæger og stilk ud på samme maskine. En proces, der giver et langt mere holdbart glas. Glasværket specialiserer sig i krystalglas uden bly, men med samme klang, klarhed og styrke som blyholdigt krystalglas. F.eks. kan glassene fra Accademia Atelier-serien vaskes mere end 1000 gange i opvaskemaskinen uden forandringer. I dag er det familieejede glasværk, Luigi Bormioli, blandt verdens førende inden for vin- og drikkeglas og garant for veldesignede glasvarer i absolut højeste kvalitet.
Luigi Bormioli har med deres Accademia Atelier serie udviklet fire smukke vinglas til fire forskellige druesorter. Det tulipanformede design, der går igen på tværs af glassene, giver dig fuldt udbytte af vinens aromaer, mens den tydelige skænkelinje gør det let at dosere vinen perfekt.
Hvilket glas skal jeg vælge?
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt glasset virkelig gør en forskel, så prøv at drikke din vin af en kaffekop. Det vil give en helt anden oplevelse – både visuelt og smagsmæssigt – og det er faktisk ikke så mærkeligt. De fleste vinglas er nemlig designet til at koncentrere aromaerne lige under næsen og guide vinen forbi læberne og hen over smagsløgene på den helt rigtige måde. Samtidig sikrer stilken, at du ikke opvarmer vinen med dine varme håndflader, mens krystalglasset får vinens smukke farvenuancer til at poppe.
Det rigtige glas til hvidvinen
Hvidvin kan nemmere udfolde sig i en mindre glaspokal end rødvin. Desuden skal vinen gerne holdes kølig, og her sikrer en relativt lille berøringsflade med den omgivende luft, at temperaturen stiger langsommere. Derudover er der en praktisk og æstetisk årsag; nemlig at de forskellige glasstørrelser skaber en mere dynamisk borddækning, hvor man kan se, hvilket glas, der skal bruges til hvad. Men selv hvidvinen har brug for at brede sig og frigive sine duft- og smagsnuancer. Så pak gerne de små kugleformede hvidvinsglas væk, og server i stedet de dyrebare dråber i et rummeligt tulipan- eller dråbeformet glas, der er marginalt mindre end rødvinsglasset.
Det rigtige glas til rødvinen
Uanset hvilken type vin du foretrækker, vil vi altid anbefale et krystal-vinglas med en stor, tulipanformet pokal. Tulipanformen koncentrerer vinens aromaer, så du får den optimale sanseoplevelse. Samtidig sikrer formen med de indadskrånende kanter, at du kan slynge vinen i glasset uden at spilde, hvilket får vinen til at åbne sig endnu mere og frigive flere duftstoffer. Hvis du har en god bredde i glasset, får vinen automatisk en større kontaktflade med ilten i luften. Det er med til at åbne vinen yderligere, så den føles blødere og mere behagelig i munden.
Flere glasproducenter specialdesigner vinglas til specifikke druesorter, som f.eks. Barolo, Merlot eller Shiraz, hvilket vi dykker ned i her. Men som en løs tommelfingerregel kan man sige, at mørke og tunge vine har godt af store, brede glas, mens lettere vine kan klare sig med lidt mindre, smallere glas.
Merlot/Cabernet
Merlot er én af de mest populære druesorter i verden, og med udgangspunkt i Bordeaux-området har den spredt sig til resten af verden. Vin produceret på Merlot giver typisk en sød, blød og cremet smagsoplevelse, hvor alle kan være med. Merlot-glasset er en anelse smallere om livet, så aromaerne bliver koncentreret endnu mere. Samtidig er formen med til at dirigere vinen ned bagerst på tungen, hvor man for alvor får glæde af noterne af frugt og bær.
Rioja/pinot noir
Pinot Noir er den klassiske drue i Bourgogne og hører til kategorien af mere lette druer. Det giver vine, der tager smag af jordbunden, og som ofte er lyse i farven. De spanske Riojavine er typisk domineret af druesorten Tempranillo, der giver vine med en kraftfuld og blød smag.
Begge vine trives rigtig godt i dette glas, der er rummelig nok til, at vinen kan åbne sig, men uden at overgøre det.
Riesling/tocai
Kendetegnende for vine lavet på Riesling-druer er, at de er lette, friske og frugtagtige. Formen og designet på dette vinglas frembringer de bedste karakteristika fra netop denne type vine.
Barolo/shiraz
Den norditalienske Barolo laves på Nebiolodruen, der giver en kraftig og intens vin. Shiraz kommer hovedsageligt fra Australien og er oftest karakteriseret som en intens, krydret smagsoplevelse. Fælles for begge vine er, at de har pondus og personlighed nok til et vinglas med en stor overflade, der giver vinen plads til at udvikle sig. Dette glas giver med sine 80 cl og bredde diameter mere end rigeligt rum til, at selv de tungeste vine lever op til deres fulde potentiale.
25 års garanti
Luigi Bormioli Atelier serien er fremstillet i den meget holdbare og modstandsdygtige SON.hyx glasmasse som er 100% transparent.
Sådan rengør du dine vinglas
Vinglas kan godt vaskes med sæbe, men skyl dem med varmt vand, inden du sætter dem til tørre med bunden i vejret på et viskestykke. Lad dem tørre i en halv til hel time, og tør dem forsigtigt efter med et viskestykke. Glassene kan også vaskes i opvaskemaskine, og her kan det også være en god idé at tørre dem efter med et viskestykke, inden de sættes på plads.
Skænkelinjen som hjælpelinje
Hvor meget vin skal der egentlig skænkes i et vinglas? Med dette enkle tip kan du - uden at ryste på hånden - skænke professionelt og præcist hver gang. Hemmeligheden er nemlig ganske enkelt at hælde dertil i glasset, hvor vinen har den største overflade og dermed give bouqueten de bedste betingelser for at folde sig ud.
Slyng din vin
Vinens duft er en vigtig del af oplevelsen. Ved at svinge din vin rundt i glasset 5-7 gange, før du dufter og smager, øger du væskens overfladeareal og frigør flere aromaer.
Det handler ikke kun om glasset
Vinens kvalitet og behandlingen af den spiller en altafgørende rolle for oplevelsen. Gode vine skal opbevares rigtigt: tørt, mørkt og ikke for varmt. 10-15 grader er optimalt. Og så er det selvfølgelig vigtigt at servere vinen ved den rette temperatur:
- Lette hvidvine serveres ved 7-8 grader
- Kraftige hvidvine serveres ved 10 grader
- Lette rødvine serveres ved 15 grader
- Kraftige rødvine serveres ved 18-20 grader