Det er tid til forårsfest med gode venner og familie. Vi guider dig til de bedste gaver til forårets fester, og inspirerer dig til den bedste vase til buketten. En god fest kræver også en hyggelig skål og lidt godt til ganen.
Hvorfor siger vi skål?
Den mest farverige teori er, at skikken stammer fra vikingetiden, hvor vikingerne – efter sigende – var ret vilde med at drikke mjød af fjenders hjerneskaller. Skal, skål, det giver mening. Det er dog nok mere sandsynligt, at ordet 'skål' refererer til, at man i middelalderen drak vin af skåle. Skål betød derfor bogstaveligt talt ”løft din skål, og lad os drikke”.I dag skåler vi over hele verden og på tværs af kulturer.
Hvorfor klinker vi glassene sammen?
Der findes mange teorier om, hvorfor man klinker glas, når man skåler. Nogle mener, at skikken i gamle tider havde til formål at skræmme onde ånder væk til festlige lejligheder. Selv de gamle grækere klinkede drikkebægerne, men her blev gestussen dog udført som en hyldest til guderne. Betydningen kan variere en smule fra sted til sted, men i sidste ende handler det om at vise respekt, skabe god stemning og opbygge fællesskab.
Småt og godt
Start festen med bobler og lækkert smørrebrød i miniformat.
Koldrøget laks med avocado og hytteost
Anret hytteost, koldrøget laks, rødløg og frisk dild på smørristet rugbrød. Smag til med fintrevet citronskal, salt og friskkværnet sort peber.
Smørstegte østershatte med syrlige æbler og løgspirer
Steg østershatte på en varm pande med smør, lidt finthakket hvidløg, revet citronskal, timian og skalotteløg. Smag til med salt og friskkværnet sort peber. Anret mascarpone, de smørstegte østershatte, tynde skiver af syrlige æbler, spirer og frisk timian på grillet surdejsbrød.
Rørt tatar med løvstikkemayo, kapers og rugbrødscrunch
Rør fint tartarkød op med æggeblomme, dijonsennep, estragon, finthakkede cornichoner og skalotteløg. Smag til med salt og friskkværnet sort peber. Servér på ristet surdejsbrød sammen med en
hjemmelavet løvstikkemayonnaise, friterede kapers og rugbrødscrunch. Pynt af med frisk estragon.
Hønsesalat med sprødt kyllingeskind og æbler
Bland kogt kyllingekød sammen med creme fraiche, mayonnaise, citronskal, purløg og friskkogte hvide asparges. Smag til med salt og friskkværnet sort peber. Serveres på på smørristede flutes, og pyntes med sprødt ristet kyllingeskind, fine tern af friske æbler og kørvel.
Som blomst i vase
Jubilæer og festlige stunder kalder på smukke forårsbuketter, men hvilken vase skal du vælge? Vi guider dig til det rette vasevalg, så du får mest ud af dine blomster.
Den smalle
Har du en lille buket, som du vil have til at syne af mere, kan du med fordel stille den i en smal vase. På den måde fremhæver du buketten, mens selve vasen er mindre i fokus. Smalhalsede vaser er også rigtig gode til høje tynde blomster, eller hvis du har en blomst, der skal stå alene.
Den høje
Høje vaser er ikke kun pæne i indretningen. De egner sig også godt til høje buketter med f.eks. liljer, solsikker eller høje grene, der har brug for stabilitet og struktur. Oplever du, at vasen vælter, kan det være en idé at lægge sten i bunden, så den står mere solidt.
Den brede
Brede vaser egner sig bedst til store og fyldige buketter, der kræver meget plads til at folde sig ud. Det kan også være en god idé at bruge brede vaser til blomster med brede stilke, f.eks. tulipaner eller hortensia.
Festlige forårsgaver
Forårsbryllupper, fødselsdage og påskefrokoster. Der er masser af gode grune til at give gaver i foråret. Her får du vores bud på årstidens bedste gaveidéer.