Det er risengrød...
Det er nok de færreste, der spiser risengrød juleaften nu til dags. Til gengæld er den bløde grød en fast del af madplanerne fra november og langt ind i det nye år for de fleste danske børnefamilier. Læs med her og bliv klogere på grøden, som smager bedst med en klat smør.
Grød der ikke brænder på
I forhold til, hvor enkel en ret risengrød er, er der utroligt mange forskellige bud på, hvordan den bedst laves. Hvis du har bøvl med fastbrændt grød, selvom du bruger en tykbundet gryde med god belægning, så prøv ét af disse alternativer:
Under dynen
Kog ingredienserne op i en gryde. Når det hele koger, tager du gryden af varmen og pakker den godt ind i håndklæder. Put den under dynen og lad den hygge sig et par timer. Herefter koger du forsigtigt op, indtil grøden er blød og lækker. Server med kanelsukker og smør.
I mikroovnen
Bland alle ingredienser sammen i en plastskål, der tåler mikrobølgeovn. Giv det hele en tur ved fuld effekt i en halv time. Rør rundt hver tiende minut. Smag til med salt og hæld over i en flot serverings- skål. Drys med kanelsukker og top af med en smørklat.
Med stegeso
Bring ingredienserne i kog i en gryde. Lad det boble et par minutter og hæld så grøden over i en stegeso. Dæk grøden med et stykke alufolie og stil stegesoen i ovnen, hvor grøden skal bages i 30 minutter ved 200 grader. Smag til med salt og server straks.
I sous vide
Bland ris, mælk og salt i en sous vide-pose og forsegl den med vakuum-pakkeren – uden at vakuumere den, da mælken vil blive suget ind i maskinen. Forsøg dog at presse så meget luft ud af posen som muligt. Vandet i maskinen skal være 85 grader, og grøden skal have ca. 2 timer og 20 minutter.
Andre gode juleopskrifter
Churros julekugler
Varm 1,5 dl vand, 60 g smør og 1 tsk. salt op til kogepunktet. Tilsæt 100 g hvedemel og 1 tsk. bagepulver, skru ned og rør rundt. Hæld dejen i en skål og tilsæt 1 tsk. kanel, 1 tsk. karde- momme, 100 g sukker og tre æg. Nu er dejen klar, og kuglerne skal formes. Tag en håndfuld kold risengrød, læg et dessertkirsebær i midten og form til en kugle. Rul i flormelis og dybsteg kuglerne i 180 grader varm olie i en gryde. Server straks!*
Risengrød på brune ris med honningstegte æbletern
Hæld 200 g brune ris og 1,5 l mandeldrik i en gryde og kog op. Lad det simre i ca. 45 min. ved svag varme og rør rundt undervejs. Smag til med god havsalt og server med topping af æbletern stegt i kanel, salt og honning blandet med hakkede, ristede mandler.
*Opskriften er venligst udlånt af @rallekj og Mandekogebogen.dk