Over halvdelen af alle danskere spiser flæskesteg til jul.
Men når det gælder tilberedningen, er der ca. lige så mange husråd, som der er svigermødre til. Vi har samlet nogle gode råd, så du kan servere en saftig steg med sprøde svær. Helt uden besvær.
Sådan vælger du den rigtige steg
I ovnen
Ovnen er den klassiske løsning til flæskestegen. Her er god varmekontrol, og du kan langtidsstege eller hurtigstege efter behov. Det er en nem, sikker og simpel metode, som man kun sjældent går galt i byen med.
Sådan gør du:
Hæld kogende vand, peberkorn og laurbærblade i et fad. Læg flæskestegen med sværsiden nedad i vandet, drys med salt og peber og lad den hygge sig i en 200ºC varm ovn i 20 minutter. Tag stegen ud, vend og gnid sværen med salt. Sæt stegen i ovnen igen, indtil kernetemperaturen rammer 65ºC. Den præcise stegetid afhænger af stegens vægt. Tag stegen ud og lad den trække i 25 minutter, så saften trænger helt ud i kødet.
På grillen
Flæskesteg på grillen giver respekt hos især dine mandlige gæster. Det smager fantastisk og giver samtidig rum i ovnen til andestegen. Men det kræver, at du holder tungen lige i munden.
Sådan gør du:
Tænd op i en kuglegrill med kvalitetsbriketter. Åbn spjældet i både bund og top. Brug indirekte varme og læg en foliebakke i bunden til at opsamle væske. Grill stegen med sværen nedad i 5-10 minutter. Vend stegen og gnid salt i sværen. Grill videre, indtil kernetemperaturen rammer 65ºC, og lad stegen hvile.
I sous vide
Sous vide-metoden, hvor man vakuumpakker sin mad og tilbereder i vandbad, bliver mere og mere populær i Danmark. Hvis du bruger metoden til julestegen, har du garanti for kød med masser af saft og kraft og intet mindre end verdens bedste svær. I hvert fald ifølge en undersøgelse fra Teknologisk Institut.
Sådan gør du:
Til denne metode skal du bruge en sous vide-maskine. Læg stegen i en kogepose, vakuumpak og tilbered i vandbad ved 59ºC i 5-8 timer alt efter størrelsen på stegen (ca. 6 timer for en 2 kg steg). Tag stegen op, gnid med fint salt og tilbered ved 250ºC i ovnen i ca. 20 minutter, eller indtil sværen er sprød.
Sådan får du sprøde svær
Der kan lægge et vis pres på den person, der skal mestre årets svær. Vi har samlet lidt tips og tricks for at hjælpe dig lidt på vej.
1.
Gå den forskårne svær efter med en kniv. Der skal være skåret ned til, men ikke ned i, kødet.
2.
Vær gavmild med saltet og sørg for at komme godt ned mellem alle riller i sværen.
3.
Giv sværen en hurtig tur ved 235-250 grader, hvis den ikke er helt sprød. Pas på den ikke bliver sort.