God energi i køkkenet
Der er mange kilowatt-timer at spare, når du laver mad. Og bare rolig, det betyder ikke, at du kun må spise råkost.
Nå de sidste julegaver – reserver i butik og afhent helt frem til d. 23. december🎄
Der er mange kilowatt-timer at spare, når du laver mad. Og bare rolig, det betyder ikke, at du kun må spise råkost.
Kog med mindre vand
Jo mindre vand i gryden, des mindre energi skal du bruge til at varme det op. Faktisk kan det også betale sig at forkoge vandet i en el-kedel, så komfuret ikke skal kæmpe med at varme det op.
Brug låget
Du bruger mindst dobbelt så meget energi, når du koger uden låg. Her er altså virkelig noget at hente for en minimal indsats.
Vælg den rigtige kogeplade
Sørg for at finde en kogeplade, der matcher grydens omkreds, så du ikke bruger unødig energi på at varme luften omkring gryden. Gryden skal også gerne slutte tæt til varmekilden og altså ikke have en bulet bund.
Brug ovnen mindre
Ovnen er en sand energisluger. Så vælg ovnfrie retter, eller prøv om du kan erstatte ovnen med et mindre energitungt apparat, som brødrister, airfryer, komfur eller mikroovn.
Udnyt eftervarmen
Din ovn afgiver en hel del varme, efter du har slukket. Du kan derfor med fordel slukke for ovnen ti minutter før, maden er klar. Overvej også at droppe at forvarme ovnen og sæt i stedet maden ind med det samme. Det vil langt de fleste retter kunne klare.
...en gennemsnitslig familie i et hus bruger 12% af strømforbruget på madlavning?
Tø op i køleskabet
Skal du have kylling i morgen? Tag kødet op af fryseren og læg det i køleskabet, så det bidrager til at holde temperaturen og energiforbruget nede.
Indstil temperaturen
5°C i køleskabet og -18°C i fryseren. Det er tilstrækkeligt. For hver grad, du sænker temperaturen yderligere, stiger apparatets elforbrug med 5%.
Opgrader på kølefronten
Du kan spare hundredvis af kroner ved at udskifte gamle køleskabe og frysere med nye, energivenlige modeller. Hvis tiden ikke er moden til en udskiftning, så sørg for, at de gamle køleskabe og frysere kan lukke tæt i.
Afrim fryseren
Hvis der er mere end ½ cm rim i din fryser, skal den bruge mærkbart mere energi på at fryse dine varer ned. Så husk at afrime, selvom det er surt.
Så er aftensmaden spist, og det er tid til at vaske op. Hvis du spiller dine kort
rigtigt, kan du både spare penge og slippe for den manuelle del af arbejdet.
Undgå at skylle af
Det koster litervis af vand, når hanen løber, mens du skyller sovs af tallerkenen. Og din opvaskemaskine kan sagtens klare opgaven for dig. Så spar tid og penge ved at uddelegere afskylningen til dine hvidevarer. Win-win.
Udnyt opvaskemaskinen fuldt ud
Sørg for at fylde opvaskemaskinen helt op og arranger dine tallerkner, kopper,
glas og bestik på den mest pladsbesparende måde. Én tur med maskinen er
billigere end to.
Vask ved lave temperaturer
Du behøver ikke kogevaske dit porcelæn. Langt fra, faktisk. De fleste opvaskemaskiner har et øko-program, som vasker ved ca. 50-55°C og bruger mindre vand. Det tager længere tid, men det er godt givet ud. Og dine glas vil oven i købet holde sig pæne længere.