I Kop & Kande gør vi os umage for at svare på alle mulige spørgsmål - og vi giver også gerne gode råd, der kan hjælpe dig godt på vej. Følger du vores gode råd om brug og vedligehold, holder din pande længere.
Non-stick pander
Non-stick belægninger skal behandles varsomt. Du må hverken opvarme eller nedkøle panden for hurtigt. For hurtig opvarmning kan ødelægge belægningen, mens panden kan slå sig og blive skæv, hvis den er varm og kommes under en kold hane eller stilles på et koldt underlag.
Brug også kun bløde plast-, træ- eller silikoneredskaber under madlavningen og aldrig metal for at undgå ridser. Pander med non-stick-belægning skal rengøres med varmt vand, en blød børste og sæbe
Stålpander
Brug altid olie eller fedtstof på stålpander uden belægning, når du laver mad. Ellers brænder maden fast. Panden vaskes efter brug af med varmt vand, en blød opvaskebørste og sæbe. Selvom stålpander ikke har belægning, er det stadig en god idé kun at bruge redskaber i blød plast, silikone og træ for at skåne panden.
Er ydersiden kobberbelagt, holder du den smukt blank med kobberpudsemiddel.
Grillpander
Grillpandens riller gør den sværere end andre pander at rengøre. Lad altid panden køle af, inden du vasker den af med varmt vand og opvaskemiddel og undgå hårde svampe, som kan ridse og ødelægge belægningen.
Det er en god idé en gang imellem at smøre lidt madolie på pandens overflade for at undgå, at maden hænger fast på panden – sker det alligevel så vær opmærksom på at fjerne resterne grundigt, inden du tager panden i brug igen. Ellers vil madresterne brænde sig fast.
Støbejernspander
Inden du tager en støbejernsgryde eller –pande i brug, skal den vaskes af i varmt vand, tørres godt af med et viskestykke og herefter smøres ind i et tyndt lag madolie, som får tid til at trænge ind. Brug aldrig opvaskemiddel eller ståluld til at gøre støbejern rent, men alene varmt vand og en opvaskebørste eller blød svamp.
Er madresterne ekstra genstridige, kan du med fordel give panden eller gryden et opkog med lidt vand i bunden for at fjerne det sidste. Giver du med jævne mellemrum en støbejernsgryde eller -pande en omgang olie, holder den i mange, mange år.