Gode panderåd

Din pande er en uundværlig hjælper i køkkenet, og med den rette pleje kan den holde i mange år. Uanset om du har en non-stick pande, støbejern, kobber mv. er der små ting, du kan gøre for at bevare kvaliteten. Følg vores enkle råd og få mest muligt ud af din pande – hver gang!
Non-stick belægninger skal behandles varsomt. Du må hverken opvarme eller nedkøle panden for hurtigt. For hurtig opvarmning kan ødelægge belægningen, mens panden kan slå sig og blive skæv, hvis den er varm og kommes under en kold hane eller stilles på et koldt underlag.
Brug også kun bløde plast-, træ- eller silikoneredskaber under madlavningen og aldrig metal for at undgå ridser. Pander med non-stick-belægning skal rengøres med varmt vand, en blød børste og sæbe
Brug altid olie eller fedtstof på stålpander uden belægning, når du laver mad. Ellers brænder maden fast. Panden vaskes efter brug af med varmt vand, en blød opvaskebørste og sæbe. Selvom stålpander ikke har belægning, er det stadig en god idé kun at bruge redskaber i blød plast, silikone og træ for at skåne panden.
Er ydersiden kobberbelagt, holder du den smukt blank med kobberpudsemiddel.
Grillpandens riller gør den sværere end andre pander at rengøre. Lad altid panden køle af, inden du vasker den af med varmt vand og opvaskemiddel og undgå hårde svampe, som kan ridse og ødelægge belægningen.
Det er en god idé en gang imellem at smøre lidt madolie på pandens overflade for at undgå, at maden hænger fast på panden – sker det alligevel så vær opmærksom på at fjerne resterne grundigt, inden du tager panden i brug igen. Ellers vil madresterne brænde sig fast.
Inden du tager en støbejernsgryde eller –pande i brug, skal den vaskes af i varmt vand, tørres godt af med et viskestykke og herefter smøres ind i et tyndt lag madolie, som får tid til at trænge ind. Brug aldrig opvaskemiddel eller ståluld til at gøre støbejern rent, men alene varmt vand og en opvaskebørste eller blød svamp.
Er madresterne ekstra genstridige, kan du med fordel give panden eller gryden et opkog med lidt vand i bunden for at fjerne det sidste. Giver du med jævne mellemrum en støbejernsgryde eller -pande en omgang olie, holder den i mange, mange år.
Find den perfekte pande til dit køkken! Vi har samlet vores favoritter, som sikrer dig de bedste resultater – uanset om du steger, bruner eller simrer. Gå på opdagelse i vores udvalg og find din nye favorit.
Hvis den non-stick belægning begynder at blive slidt, kan du prøve at dække den med et tyndt lag olie og varme den op for at forbedre dens evne til at slippe maden. Hvis der er synlige ridser, kan det dog være på tide at udskifte den.
Hvis din støbejernspande har fået rust, kan du bruge en stålbørste til at fjerne rusten, derefter vaske panden, tørre den og påføre et nyt lag olie, som du opvarmer i ovnen for at skabe en beskyttende belægning
Kobberpander kan miste deres glans over tid. For at genskabe deres flotte ydre kan du bruge en blanding af salt og eddike til forsigtigt at skrubbe ydersiden. Skyl derefter grundigt, tør panden, og påfør en lille smule kobberpudsemiddel for at beskytte overfladen og bringe glansen tilbage.