M Essens 1 2023 S 34 Krydderi Paa Hverdagen NY 1568X520px

Krydderi på hverdagen

Lækker hjemmelavet krydderolie kan løfte enhver ret til nye højder, og så er det utrolig nemt at lave. Her er 6 gode bud, men mulighederne er uendelige.

Chili olie

Et par striber chiliolie giver ekstra spark til grillet kød, pastaretter, falafel, kebab, pizza eller avocado. Du kan selv skrue op og ned for styrken alt efter, hvilken chili du vælger og hvor meget du putter i.

Sådan gør du:
Skold et glas og skyl med atamon. Hæld en passende mængde god olivenolie i og tilføj fintstrimlet chili efter smag. Kernerne må gerne komme med. Lad olien trække en uges tid, så den virkelig tager smag, og nyd den helst inden for et par måneder. Du kan også bruge tørret chili eller chiliflager, men her vil det ofte være en fordel at varme olien op, så smagen bliver frigivet.

Estragonolie

Estragonolie fungerer perfekt i marinader eller til at pensle kød og fjerkræ, inden det ryger en tur på grillen, panden eller i ovnen.

Sådan gør du:
Hak et bundt estragon fint og hæld et par dl opvarmet vindruekerneolie over. Tilføj et nip salt. Giv det en tur med stavblenderen og filtrer olien
gennem et kaffefilter, og stil det hele køligt imens. Det tager lidt tid, så husk tålmodigheden. Denne metode kan bruges til alle slags krydderurter. Bare slå dig løs.

Citronolie

Citronolie er supergod til friske salater, fisk, kylling, pasta og dampede grøntsager. Men du kan bruge den alle steder, hvor du har brug for ekstra syrlighed.

Sådan gør du:
Kom revet skal fra to usprøjtede citroner i en gryde med 3 dl rapsolie. Tilføj gerne lidt havsalt. Varm let op og hæld på et skoldet glas. Lad det hele trække og opbevar på køl. Så bliver det ikke meget lettere.

         

Salvie- og hvidløgsolie

Giv din mad et italiensk touch med denne simple, lækre og smagfulde olie. En perfekt måde at konservere den sarte smag af salvie.

Sådan gør du:
Kom en håndfuld salvieblade samt 5-6 hvidløgsfed i et glas med 2½ dl god olivenolie. Husk at skylle salviebladene og tør dem også gerne efterfølgende. Lad olien trække på køl i en uge og filtrer så blade og hvidløg fra.

Rosmarinolie

På pizza og kød, over ovnkartofler eller til godt brød. Du kan bruge rosmarinolie til det meste, og du kan lave det på under 10 min. Der er næsten ingen undskyldning for at lade være.

Sådan gør du:
Blancher dine rosmarinkviste hurtigt. Put kvistene i et skoldet glas sammen med et par fed hvidløg. Top med 2-3 dl rapsolie og lad det trække 2-3 dage. Så er der serveret.

Ramsløgsolie

Det er hyggeligt at sanke ramsløg om foråret. Den fine bladgrøntsag har en herlig hvidløgsmag, som gør den oplagt til hjemmelavede krydderolier. Prøv at dryppe ramsløgsolien på dine supper og risottoer,
brug den i ramsløgsmayo eller server med brød på tapasbordet

Sådan gør du:
Blend 100 g friske ramsløg sammen med 2 dl rapsolie. Skold et glas og kom olien heri. Foretrækker du olie uden blade, så filtrer den gennem et stykke ostelærred eller et kaffefilter.

3 gode olie-tips

 

1. Hjemmelavede olier kan typisk holde et par måneder på køl. Så det kan være en god ide at lave små portioner og huske at sætte dato på glasset

 

2. Medmindre man ønsker smagen af olivenolie, vil smagsneutrale olier, som f.eks. rapsolie, vindruekerneolie eller solsikkeolie, være gode valg. Det giver mere rum til smagsgiveren

 

3. Husk altid at skolde dine glas og skyl gerne med atamon. Det forlænger holdbarheden.

Essens Sommer 2020 Krydderurter 580X800px