Classic 30321200 3 1568X520px

Sådan vælger du den rette bradepande

Når det kommer til køkkenets mange værktøjer, er bradepanden blandt de mest fleksible og nødvendige. 

Kop & Kande stiller skarpt på bradepander

I denne udgave af ”Kop & Kande stiller skarpt…” ser vi nærmere på køkkenets måske mest alsidige hjælper. Læs med her, og bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge bradepande.

Uanset om du skal bage sprøde kartofler, stege en saftig and eller tilberede en lækker lasagne, kan bradepanden spille en afgørende hovedrolle. Men hvad skal man egentlig være opmærksom på, når man vælger bradepande til sit køkken? Her får du lidt gode råd fra vores eksperter.

Slip-let eller heavy metal?

Det første, du bør overveje, er materialet. Bradepander findes i forskellige materialer som aluminium, rustfrit stål, emalje og støbejern. Hvert materiale har sine egne fordele og ulemper. Støbejernsbradepander har f.eks. en fantastisk varmefordeling, men kræver særligt vedligehold, og så vejer den godt til. Til gengæld vil en bradepande i emalje være let at rengøre, men ikke tilbyde helt samme holdbarhed som bradepander i metal. I sidste ende er det en smagssag, men mange hælder til bradepander i rustfrit stål eller aluminium med non-stick belægning. Sidstnævnte har jo den klare fordel, at maden slipper lettere. 
Husk dog at vælge god kvalitet, så belægningen holder længe.

35321200 04 800X800px
54403600 2 1200X1800px

Størrelsen gør en forskel

Bradepandens størrelse og form bør passe til dine behov og din ovn. Standardstørrelser er ofte mellem 20x30 cm og 30x40 cm, og mange kageopskrifter passer til disse størrelser. Hvis du ofte laver større portioner eller store stykkerkød, kan det være en fordel at vælge en større bradepande. Overvej også kanthøjden på din bradepande: højere kanter er gode til retter med meget væske, mens lavere kanter er ideelle til bagning og stegning. Et andet, ofte overset, element er håndtagene. Mange bradepander er designet uden håndtag, men ergonormiske og varmebestandige håndtag giver et godt greb og gør det nemmere at håndtere bradepanden, når den er fyldt og varm.

En ren fornøjelse

Ønsker du at ikke vaske op i hånden, så undersøg om bradepanden kan tåle maskinopvask. Ofte anbefales håndvask dog for at forlænge levetiden. Vær også opmærksom på, om materialet kræver særlig vedligeholdelse, som f.eks. at blive smurt med olie efter rengøring, som det er tilfældet med støbejern. Det kan være fristende at lade være, men det bider sig selv i halen, når bradepanden pludselig ikke leverer, som den plejer, eller bare ser grim og slidt ud.

Kvalitet betaler sig altid

Endelig er pris og kvalitet afgørende faktorer. Det kan betale sig at investere i en bradepande af høj kvalitet, da den vil have en længere levetid og give bedre resultater. Hvis du er tvivl om, hvor den rette balance er for dig, så kig ned i din lokale Kop & Kande, hvor vi står klar til at rådgive dig.

Scanpan Efteraar Jul 018 800X800px

Pimp min pande

En bradepande er i forvejen et ekstremt alsidigt køkkenværktøj, og med det rette tilbehør kan du løse endnu flere opgaver til perfektion. Til mange bradepander kan der f.eks. tilkøbes en rist, som er genial til bl.a. flæskesteg og and, da stegeskyen så samler sig i bunden – klar til julesaucen. Andre fås med låg, som holder på varmen, og gør bradepanden ideel til simreretter og langtidsbagning. Tjek tilbehørsmulighederne, før du beslutter dig.