Hvad er surdej?
Surdej er en lille portion dej, man gemmer fra gang til gang, man bager.
Surdej består af mælkesyrebakterier og naturlige gærceller og kan erstattes den gær, vi kender fra supermarkederne - enten helt eller delvist.
Det står altid angivet i en opskrift, hvot meget surdej der skal bruges.
Pas på din surdej
Surdej er en levende organisme, der skal passes godt på. Faktisk bliver surdej - lidt ligesom menneske - mere og mere sur, hvis den ikke får nok opmærksomhed. Du holder surdejen i live ved at friske den op
et par gange om ugen. Tilsæt nyt vand og mel i blandingsindholdet 1 del gammel surdej, 2 dele vand
og 2 dele mel. Pisk det hele godt sammen, og lad surdejen stå på køkkenbordet i 2-3 dage.
Frisk surdejen op..
..dagen unden, du skal bage, og lad den gerne stå på køkkenbordet.
Dejen er allerbedst 8-24 timer efter den er blevet 'fodret'.
Stil surdejen i køleskabet..
i en tætlukket emballage, hvis der går mere end et par dage mellem du bager
- den kan fint golde sig i 1-2 uger-
Bager du ikke så meget...
..så kassér en del af surdejen, inden du frisker den op
- ellers giv overskuddet til en bageglad ven.