M Essens3 2024 Side SOEDE AARSTID 2 700X460px

Den søde årstid

Ingen jul uden konstante fristelser og stopfyldte maver. 
Læs med her, og få inspiration til årets lækreste hjemmelavede julegodter.


1. Julebark 

med pebermyntestokke

Det kræver kun fire enkle ingredienser at fremtrylle denne lækre julechokoladebark. Server den for dine gæster, giv den som værtindegave, eller hold den helt for dig selv, hvis du ikke er i delehumør. 

Sådan gør du
Temperer 180 g god mørk chokolade og fordel det jævnt i et fad med bagepapir i bunden. Hæld 100 g tempereret mælkechokolade fra en skål i store sving over den mørke chokolade, uden at dække den helt. Slut af med at fordele 50 g hvid tempereret chokolade tilsat ½ tsk. pebermynteekstrakt, hen over de to andre former for chokolade i store sving, denne gang med en ske. Herefter laver du smukke snirkler med en træpind i chokoladen – pas på ikke at blande det for meget. Drys med knuste julestokke, og lad det stå på køl mindst 1 time. Nu kan du fjerne barken fra fadet og knække eller skære den i passende størrelser.

2. Saltkaramel
med pistacie

Der er let og sjovt at lave sine egne flødekarameller, og så er det en fremragende gaveidé til pakkelegen, advent eller julens mange hyggelige komsammener.

Sådan gør du
Smelt 200 g smør i en gryde, og tilsæt 4 dl piskefløde, 4 dl sukker og 2 dl lys sirup. Kog blandingen ved middel varme, mens du rører konstant, til massen når en temperatur på 120° C (brug et sukkertermometer). Tag gryden af varmen, og rør 2 tsk vaniljesukker i. Hæld massen i en bageform beklædt med bagepapir, og drys straks med grofthakkede pistacienødder og flagesalt. Lad karamellen køle helt af, før du skærer den i firkanter og nyder de lækre flødekarameller.  

3. Appelsintrøffel

Forkæl dine gæster med cremede og lækre appelsintrøfler baseret på hvid chokolade. De små hapsere smelter i munden og smager herligt af højtid. 

Sådan gør du
Smelt 60 g usaltet smør i en gryde, og tilsæt 2 spsk. reven appelsinskal. Lad det boble op, mens du rører et minuts tid. Tilføj nu 3 spsk. piskefløde, og pisk et par minutter. Fjern gryden fra varmen, og hæld appelsinsmørret gennem en si og ned over 150 g hvid chokolade i en beholder. Lad det stå et øjeblik, tilføj så ½ tsk appelsinekstrakt og lidt rød frugtfarve. Pisk, indtil chokoladen er smeltet. Sæt låg på beholderen, og stil den i fryseren en god times tid. Nu kan du tage trøffelmassen ud og forme fine kugler, som dækkes af flormelis og placeres i en anden beholder med flormelis i bunden. Stil appelsintrøffel-kuglerne i fryseren 1 times tid, før du serverer. Opbevar herefter på køl i en lufttæt beholder..

4. Hindbærflæsk

Blød, sød og rød. Hindbærflæsk er en juleklassiker, der passer perfekt på ethvert godtefad. Denne opskrift er udviklet af mesterkonditor Mette Blomsterberg, men bare rolig, alle kan være med. 

Sådan gør du
Du skal bruge i alt 400 g sukker til denne opskrift. Start med at lade 200 g sukker, 400 g rensede hindbær, 3 dl vand og 6 g citronsyre koge sammen i nogle minutter. Si væsken gennem et rent viskestykke i en sigte og ned i en ren gryde. Bring væsken i kog, og tilsæt 30 g pektin blandet med 6 spsk. sukker, mens du rører. Sluk for varmen, tilsæt resten af sukkeret, og rør godt, indtil sukkeret er opløst. Nu mangler du blot at hælde hindbær-væsken i en beholder på 30 x 20 cm med tilklippet bagepapir. Lad den sætte sig ved stuetemperatur til næste dag, og skær det størknede hindbærflæsk i firkanter. Vend hindbærflæsket i hvidt sukker. De enkelte stykker bør opbevares i en lufttæt beholder. Husk bagepapir, hvis du lægger flæsket i flere lag. 

5. Jordbær-juleskum

Tro det eller ej, juleskum har været en del af den danske jul siden 1934. Nu kan du lave dit eget fra bunden med rigtige jordbær. 

Sådan gør du
Først skal du lave en lækker jordbærsaft. Det gør du ved at koge 400 g frosne jordbær op med 6 spsk. vand, 6 tsk. vaniljeekstrakt og 10 g citronsyre – og herefter presse massen gennem en fin si. Du skal bruge ca. 2 dl ren saft. Når saften er klar, kan du gå i gang med selveskummet. Start med at lægge 20 blade husblas i blød i koldt vand. Tilføj 400 g sukker til din jordbærsaft og kog op, til væsken rammer 110° C. Tag gryden af, smelt husblassen i sukkerlagen, og hæld det hele i en skål. Pisk ca. 5-10 min med en håndmixer, til massen er tyk, sej og nedkølet. Overfør massen til en sprøjtepose med tyl, og lav fine forme på en bageplade med bagepapir. Drys med flormelis, og lad massen tørre til næste dag ved stuetemperatur. 
Tip: Tilsæt evt lidt rød frugtfarve, hvis farven ønskes mere intens.