Fest 1200X364px Få Mere Ud Af Vin

Hvordan får jeg mest ud af vinen?

Når du ilter vin, får du både en bedre smagsoplevelse og sorterer bundfaldet fra.

Vi giver tips til iltning af vin, holdbarhed og ved hvilken temperatur, du skal servere din vin.

Iltning forbedrer smagsoplevelsen

Det gør en stor forskel for smagsoplevelsen, når du ilter vin. Det skyldes, at mange vine bløder op og ”åbner” sig, hvilket forbedrer smagen. Det kan synes underligt, men smager du på to identiske vine, hvor den ene er iltet, vil du højst sandsynligt foretrække den. Særligt unge vine har godt af at blive iltet. Du bør dog undlade at ilte gamle vine, da de kan miste pusten ved at få for meget ilt.

Hvordan ilter jeg vin?

Der er forskellige bud på, hvordan du ilter vin. Mange har lært, at de kan ilte en vin ved at åbne den en time før, den skal drikkes, men så er det kun den øverste del af vinen, der bliver iltet - og derfor har det ikke den største effekt. Du vil opleve en større effekt ved at ilte vinen i et vinglas eller en karaffel.

Oplev iltningens udvikling

Vin bliver iltet, når det bliver skænket i et vinglas. Det gør en mærkbar forskel i smagen, som du kan følge med i, hvis du er opmærksom. Fremgangsmåden er simpel. Hæld vin op til rødvinsglassets bredeste del, så vinen har så stor en kontaktflade som muligt. Giv glasset et par rolige sving, og smag på vinen hvert femte minut. Læg mærke til, hvordan vinen udvikler sig.

Læs også: Hvilket vinglas skal du vælge?

Iltning på karaffel

Iltning handler i sin essens om at give vinen luft. Den mest effektive metode er at hælde vinen fra flasken over på en anden beholder. Du kan eksempelvis hælde din vin over i en ren skål eller kasserolle, og svinge det forsigtigt rundt, hvorefter du bruger en tragt til at hælde det tilbage på flasken.

Alternativt kan du hælde vinen på en karaffel, som også pynter ved borddækningen.

Få inspiration til borddækning

Theme Photos Mr Lv G7XCY Unsplash
Jakob Braun Zpdqbsgakhk Unsplash

Start iltning to timer før servering

Der er ikke noget endeligt facit på, hvor længe en vin skal ilte. Det er forskelligt fra vin til vin. Derudover er det en smagssag, hvordan du synes, at vinen smager bedst.

En tommelfingerregel er dog, du skal begynde iltningen mellem en halv time til to timer før, vinen serveres. Iltningen fortsætter nemlig, når den er hældt på glas.

Vælg mellem to slags karafler

Der findes to forskellige typer af karafler: Den bredbundede og den slanke. Til iltning er den brede karaffel det bedste valg, da den har en stor overflade, mens den høje og slanke karaffel særligt er tiltænkt dekantering.

Begge karafler kan dog bruges til begge dele, og fælles for dem er, at de pynter på bordet og afspejler, at du går op i din vin.

Milada Vigerova G68obe60vdg Unsplash
Vin Iltning

Undgå bundfald med dekantering

Dekantering betyder, at du adskiller vinen fra eventuelt bundfald. Det er især en fordel, hvis du vil servere en ældre vin. Lad vinen stå på bordet i nogle timer, så bundfaldet samler sig. Herefter hælder du vinen fra flasken over i en karaffel, men gør det forsigtigt, så bundfaldet ikke følger med.

Tip: Brug en lyskilde til at se bundfaldet i flasken, så du kan stoppe med at hælde, inden det kommer med i karaflen. Alternativt kan du benytte en dekanteringskaraffel.  

Sørg for korrekt opbevaring

For at sikre vinen de bedste forudsætninger for god smag, er der et par enkelte ting, du skal være opmærksom på. Det er blandt andet, at du skal sikre en temperatur mellem 14 og 18 grader, hvis det er rødvin, og mellem 6-12 grader, hvis det er hvidvin. Derudover skal du opbevare flaskerne ved samme temperatur, og undgå at flytte rundt på dem.

Ligeledes er det vigtigt, at flasker med korkprop bliver opbevaret liggende, da du ellers risikerer, at ilt trænger ind og tørrer proppen ud – og det kan ødelægge vinen. Omvendt kan vin med skruelåg opbevares både stående og liggende.

Tip:  Det værste sted, du kan placere dine vine, er oven på dine køkkenskabe, da varmen fra madlavningen og temperatursvingerne vil påvirke vinen negativt.

Hvor længe kan vin holde sig?

Du har måske været i tvivl om, de vine, der har ligget og samlet støv i lang tid, stadig kan drikkes. Holdbarheden varierer meget fra vin til vin og afhænger af, om det er rosé, rød- eller hvidvin. Som udgangspunkt gælder følgende tommelfingerregler:

 

 Uåbnet:

-        Rødvine: 2-3 år

-        Hvidvine og rosé: 1-2 år

-        Søde- og dessertvine: 5+ år

 Åbnet:

-        Rødvin: 3 dage

-        Hvidvin: 2 dage


Når du åbner en vin, skal du altid dufte og smage den for at vurdere, om den er, som den skal være.

D A V I D S O N L U N A Hupbi0doj9o Unsplash

Få flere råd om vin

Har du spørgsmål til, hvordan du vælger vinglas, karafler eller får mest ud af din vin? Så Spørg & Få Svar. Du er nemlig altid velkommen i din nærmeste Kop & Kande, hvor vores faglærte personale står klar til at hjælpe.

Find din lokale Kop & Kande