...mere overskud
Det kan godt betale sig at minimere sit madspild i julen. Det giver både luft i budgettet og point på samvittighedskontoen. Vi har samlet lidt gode råd, som gør det nemt og sjovt at minimere sit madspild.
Når anden er god...
Er der anderester tilbage, så fyld en gourmetsandwich eller et par wraps med det lækre kød. Du kan også bruge anderesten i en asiatisk wokret eller suppe. Bare pluk kødet i små stykker og tilføj til din yndlings-opskrift.
Julemad To-Go
Hav beholdere eller doggy bags klar, så middagsgæsterne kan få overskydende mad fra julebordet med hjem.
En lækker steg
Er der noget bedre end smørrebrød med flæskesteg og rødkål på groft rugbrød? Sandsynligvis ikke, men du kan selvfølgelig også bruge flæskestegsresten til biksemad eller i en lækker sandwich.
Brug brødet
Det overskydende rugbrød fra julefrokosten kan få nyt liv som rugbrødschips, i muesli eller som croutoner og drys. Du kan også gå med den ærkedanske øllebrød.
Hold tæt
Med god opbevaring kan du nyde julemaden langt ind i det nye år. Hvis du vakuum-pakker dine rester, kan de som tommelfingerregl holde 5 gange længere - både i fryseren og i køleskabet.
Klat det væk
Resterne af risengrød forvandles let til lækre klatkager dagen derpå, mens resterne af risalamanden, kirsebærssovsen og julesmåkagerne kan bruges til en lækker og ekstra julet cheesecake - eller "restekage", o, du vil.
Julet Cheesecake
10 gode råd til mindre madspild i julen
1. Gør plads i fryseren før julen
2. Invester i opbevaringsskåle og evt. en vakuumpakker
3. Tjek skabe og køleskab, før du handler
4. Køb ind til det, I faktisk kan spise:
Typisk spiser vi 500-700 gram mad pr. aftensmåltid
5. Lad dig ikke friste af mængderabatter
6. Vælg kvalitet over kvantitet
7. Prøv med mindre tallerkner, så portionsstørrelserne
ikke bliver for voldsomme
8. Del rester ud til venner og familie
9. Skriv en ugentlig rest-dag ind i madplanen
10. Server maden i etaper til julefrokosten:
Så ryger der mindre i skraldepanden
Tip
Hvis du har appelsiner i overskud, kan du bruge dem til at lave julepynt.
Skær appelsinerne i tynde skiver, og bag dem i 4 timer ved 150 grader.
Lad dem køle ned, og bind nogle skiver sammen med smukt julebånd.
Tilføj evt. en kanelstang eller lidt gran.