Blomsterbergs vaniljekranse

Blomsterbergs vaniljekranse

Om vaniljekransen

Vaniljekransen har en del år på bagen efterhånden. Knap 190 faktisk. Den sprøde og søde småkages oprindelse hænger direkte sammen støbejernskomfuret, som gjorde sit indtog i 1840’erne. Før komfuret kunne man kun koge sine kager i fedt, som klejnen, eller stege på en pande, som æbleskiven, men med komfuret kom helt nye muligheder for bagning ved stabile temperaturer. Også jødekagen, brunkagen, finskbrødet og andre bagte småkager blev opfundet i den periode.

Information

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 200°C.
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv
Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret på bordet med kniven, så kornene skilles ad
Rør det hjemmelavede vaniljesukker sammen med sukker og det bløde smør i en skål til det er luftigt og lyst
Rør ægget i
Bland hvedemel og mandelmel godt og ælt det i dejen.
Kom dejen i sprøjteposen og sprøjt kranse ud med en diameter på ca. 5 cm på en bageplade med bagepapir. Husk lidt mellemrum, så de ikke vokser sammen
Bag i 10-12 min, eller til de er let gyldne
Lad småkagerne køle af på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende beholder
Blomsterbergs vaniljekranse

Ekstra tips

Husk at lade smørret blive rigtig blødt. Ellers kan dejen være svær at trykke ud af sprøjteposerne. Tag det gerne ud aften i forvejen
Ægget skal også gerne have stuetemperatur. Det giver den mest homogene masse
Blender du dit eget mandelmel, så sørg for at blende det ultrafint, og sikr dig, at mandlerne ikke er våde. Det får dejen til at flyde ud
Du kan gemme de tomme vaniljestænger og lade dem tørre i et skab. Så kan du bruge dem som smagsgiver i f.eks. kompot eller grød
Ægte vanilje er dyrt, men det smager bare bedre. Så forkæl dig selv. Det er kun jul en gang om året

Smukke kranse med sultantyl

Vaniljekranse lavet med sultantyl får et elegant og dekorativt look med smukke riller og et glat hul i midten. Når jeg laver vaniljekranse med sultantyl, springer jeg altid mandelmelen over og erstatter med klassisk hvedemel, fordi mandelstykkerne har det med at sætte sig fast i tyllens fine takker. I stedet for 250 g hvedemel og 75 g mandelmel, skal du blot bruge 300 g hvedemel. Udover det, er opskriften den samme. Sultantyllerne kan bruges direkte i en sprøjtepose uden tylkobler. Du kan også bruge din sultantyller til marengs, smørcreme, piskede cremer, blød kransekagemasse m.m.