Den korte historie om rabarber
Findes der noget mere dansk og dejligt end rabarber? Ja, det gør der faktisk, for hvis man dykker ned i historien, vil man se, at rabarberen har sine rødder i Asien. Her blev det brugt som et lægemiddel til at sætte gang i fordøjelsen hos forspiste rigmænd.
I middelalderen fandt rabarberen vej til Europa, som en eksotisk smuglervare på linje med safran, kanel og opium. Efterspørgslen var høj, og snart lærte man at dyrke planten i England, men først i 1700-tallet begyndte man at bruge rabarber i madlavning. I Danmark blev planten i 1800- tallet brugt til at skjule møddinger, da den voksede godt i den næringsrige jord, men man benyttede også stænglen til marmelader, grød, saft og andet godt. Vi har brugt rabarber i madlavningen siden da.
Selvom rabarber i nogle år har vokset lidt under radaren, er den hen over de seneste år igen blevet populær. Det skyldes både, at den smager fantastisk, men også at det er en taknemmelig plante, der let kan dyrkes lokalt, hvilket taler lige ind i den bæredygtige tidsånd.
Hvis du vil indfange smagen af forår i dit bagværk, så rabarbertærte et godt bud. Denne version er med sit geometriske mønster så smuk, at du næsten ikke nænner at spise den… Men nogen skal jo gøre det.