Bliv klogere på te

Selvom Danmark er verdens fjerdemest kaffedrikkende nation, har rigtig mange danskere også en passion for te. Faktisk er vi rigtig godt med på tefronten. 27% af alle danskere drikker te dagligt - og selv dem, der ikke selv drikker te, har stort set altid te i huset til gæster. Vi guider dig gennem de mange typer af te, hvordan du opbevarer te bedst og viser tidens mest trendy tekander og kopper. 

Kähler Tekop 500X700

Typer af te

Der findes mere end 3.000 forskellige typer te, så der er noget for enhver smag. Te-typerne inddeles typisk i 4 hovedgrupper:

Sort te

Sort te har et højt indhold af koffein. Tebladene knuses og oxideres og derved skabes den sorte farve. Sort te er den type af te, som er mest forarbejdet og den er samtidigt kendt for at have en stærkere smag end andre teer. 

Grøn te

Grøn te gennemgår en kort og skånsom bearbejdning efter høst, så mest muligt at teens nærrigsstoffer bibeholdes. Grøn te er kendt for at indeholde mange vitaminer, mineraler og antioxidanter. 

Hvid te

Hvid te laves af friske topskud som plukkes i begrænsede mængder lige inden, tebusken springer ud. Smagen er mild, koffein-niveauet er lavt og indholdet af vitaminer, mineraler og antioxidanter er højt. 

Rød te

I virkeligheden har rød te (rooibos te) intet med te at gøre. Bladene kommer nemlig ikke fra teplanten Camellia Sinensis men fra busken Aspalathus linearis. Bryggemetoden er den samme som ved traditionel te, men rød te indeholder ikke koffein.

Hero Med RC Blandet 1568X520

Servér den rigtige te

Du kan drikke te både morgen, middag og aften - og indimellem. Te kan nemlig drikkes til al slags mad. Ligesom vin, passer de forskellige te-typer til forskellige retter og madvarer. Alt kan dog gå til eftermiddagste. 

Nedenfor har vi listet nogle eksempler på typer af te, som passer specielt godt til specifikke måltider og fødevarer: 

Morgenmad: Yannan, Ceylon, Darjeeling, Assam

Middagsretter: Yannen, Ceylon, grønne teer

Stærke oste: Earl grey og grønne teer

Fisk: Røgede teer, Earl grey og grønne teer

Kød og Vildt: Earl grey, jasminte og Lapsang Souchong

Fjerkræ: Darjeeling, jasminte, oolongteer

 

GJ Te 500X700

Ved servering: Tænk på tepotten

Skyl altid tepotten i kogende vand, inden du går i gang med at brygge teen. Den gamle smag hænger nemlig ved, og det forstyrrer smagen i den gode te, du skal drikke om lidt. At opvarme tepotten inden brug har også den fordel, at teen bliver afkølet langsommere, og dermed når den bedre at afgive sin smag og aroma ordentligt.

Der findes mange forskellige typer tepotter, men nedenfor ser du en gennemgang af de to mest gængse typer.

GJ Kande 700X460

Tekande med filter

Med en tepotte med filter kan du nemt som ingenting brygge din yndlings te. Du skal blot hælde teblade i filteret, hvorefter du fylder kanden med varmt vand. Filteret sikrer, at dine teblade kan trække frit, hvilket skaber den perfekte aroma og smag. Filtret får lov til at blive i kanden, og du slipper for at skulle fjerne et dryppende tefilter fra tepotten

RC Sort Mega 700X460

Porcelænskande

Tepotter i porcelæn har tit en lethed og elegance, som du ikke så nemt finder, hvis du kigger på eksempelvis stentøj og støbejern. Faktisk vil tekande nok være en mere præcis betegnelse end tepotte. Porcelænet er nemt at rengøre, og udvalget af tekander er stort. Ved brygning i en tekande skal du bruge et separat tefilter.

Opbevaring af te

Vidste du, at te som sådan ikke bliver dårlig? Men opbevarer du den ikke korrekt, risikerer du, at den mister både duft og smag relativt hurtigt. Opbevar derfor altid teen i en lufttæt beholder og helst et mørkt, tørt og ikke for varmt sted. Så kan du nyde dens duft og smag meget længe. Faktisk helt op til 2 år. 

JBP5366 Royalcph Spring 2022 0053

Gode te-tips

1. Trækketid til en god te 

Te skal trække mellem 4 og 8 minutter afhængig af type. Trækker teen for længe, bliver den bitter. Ofte får du angivet en vejledende trækketid, når du køber teen, men smag og behag er forskellig, og det kan derfor være svært at definere den helt præcise trækketid for en god kop te.

2. Tag temperaturen på teen

Vandet er vigtigt for det færdige resultat, når du serverer god te. Når du varmer vandet op, er den optimale temperatur til sort og rød te 100°C, men grøn og hvid te får den ideelle smag ved 70-80°C. Du kan få elkedler med temperaturkontrol, så du kan indstille den ønskede temperatur til teen på enten 70, 80, 90 og 100°C.

3. Brug stoffiltre 

Der findes flere gode tefiltre, men ægte te-entusiaster sværger dog til stoffiltre, der når helt ned til bunden af tepotten. Tebladene afgiver nemlig bedst smag, når de har plads til at folde sig ud. Er filtret for lille, får teen ikke mulighed for at afgive sin aroma optimalt - og hvem gider en tynd kop te?

4. Kaffe eller te? 

Hvis du ikke kan beslutte dig for, om du skal nyde en god kop kaffe eller te, så er Chai latte en oplagt mulighed. Den sorte chai te er tilsat kraftige indiske krydderier som anis, nelliker og kardemomme - og kombineres det med skummende, varm mælk, får du en afbalanceret, cremet og velsmagende Chai latte.

Giv eftermiddagskaffen et twist - inviter til ”Afternoon Tea party”

Inviter familien, naboerne eller veninderne til te-selskab. Det er de perfekte rammer for en hyggelig eftermiddag (og du må også gerne servere til kaffe, hvis du er til det). 

Traditionen omkring Afternoon Tea – eller eftermiddag-te – blev startet i 1840ernes England af Hertuginde Anna af Bedford, og det var oprindeligt en lille, hyggelig og uformel sammenkomst blandt gode veninder. Med tiden blev det så populært, at det fik sit helt eget ordsprog: ”at half past three, everything stops for tea”.

Den traditionelle afternoon tea

Inden gæsterne kommer skal du stille din yndlings tepotte frem, så den er klar til at blive forvarmet. Det er også en god idé at fylde elkedlen med frisktappet vand – men det skal ikke bringes i kog, før gæsterne er kommet, og du er klar til at lave teen. Klargør også en lille skål med sukker, en mælkekande og en tallerken med citronskiver. Arranger sandwich og kager – på fadetallerkner eller måske en elegant opsats.

Skal det gå helt rigtigt for sig, kan du dække et lille sidebord med en smuk dug eller en serveringsbakke med følgende udstyr. Til hver gæst skal der være:
- En kop og underkop
- En teske
- En sidetallerken/desserttallerken
- En lille kniv eller kagegaffel, afhængig af, hvad du serverer
- En lille serviet

RC Blå Mega 500X700

Afslappet eller elegant?

Det er et spørgsmål om, hvad du er til – og ikke mindst har tid til. Afternoon tea kan sagtens bare være en kande god te og en kage, men det kan også være et større arrangement med fx klassiske agurke-sandwiches, scones med smør og marmelade og et udvalg af kager.