Æblegløgg, krydret

M Essens3 2024 Side15 Aebleglogg 1568X520px

Du kan sagtens tilberede en lækker gløgg helt uden alkohol. Denne variant er lavet på æblemost og fyldt med varme krydderier som kanel, stjerneanis og nelliker, der giver en dyb og intens smag. 

Information

Antal
ca. 12 personer

Sådan gør du

Det ene æble skæres i grove stykker og kommes i en gryde med most, sukker og krydderier. Koges op. Tages af varmen så snart det koger, og trækker i ½-1 time.
Sigtes over i en anden gryde og varmes let op igen. Smag evt. til med mere æbleeddike og frisk ingefær.
Tip Tricket med frisk ingefær er at rive lidt på den fine side af et rivejern, og så presse det mellem 2 skeer, så det kun er den rene, stærke ingefærsaft, der bruges.
Skær det sidste æble i kvarter, befri det for kernehus og skær det i bittesmå tern.
Fordel æbletern og tørrede tranebær i varmefaste glas, og hæld den varme gløgg oveni.

Sådan laver du din egen gløggekstrakt

Der er ikke noget bedre end hjemmelavet gløgg, og med denne opskrift på gløggekstrakt kan du nemt lave din egen. Den koncentrerede ekstrakt er fyldt med krydderier og frugtige noter, der giver en dyb og fyldig smag. Perfekt til at blande med vin eller saft, når gløggen skal serveres i vintermånederne.

Sådan gør du: 

1. Varm 200 g rørsukker, 200 g muscovadosukker eller farin, ½ tsk. finrevet muskatnød, 4 kanelstænger, 20 nelliker, 1 tsk. kardemommekorn, 1 tsk. allehånde, 10 peberkorn, 5 stjerneanis, 1 vaniljestang, 25 g ingefær i tynde skiver, og 3 dl friskpresset appelsinjuice op i en gryde, indtil blandingen når kogepunktet og sukkeret er smeltet.

2. Lad det koge i 3-4 minutter, og tag derefter gryden af varmen.

3. Tilsæt skiver af 2 økologiske appelsiner og 1 økologisk citron, samt 1 dl smagsneutral snaps, ½ dl mørk rom og 6 dl portvin.

4. Hæld den varme blanding på skoldede glas og lad den trække i 3 uger.

5. Efter 3 uger sies blandingen og hældes på flasker.

 

TIP: 
Du kan lave en boblende lækker julecocktail ved at blande gløggekstrakt med kold champagne. 

M 83421199713 12232010 Scanpan Gryde 20Cm 500X700

Kom til svensk Gløggmingel

Det er ikke kun danskerne, der kan hygge. Vores svenske broderfolk har sat julehyggen på formel med gløggmingel-konceptet, der fortjener en dansk oversættelse. 

Hvad er en gløggmingel egentlig?

Begrebet "mingle" stammer oprindeligt fra USA og dækker over alle typer uformelle sociale arrangementer, hvor gæsterne bevæger sig frit rundt mellem hinanden. Målet er at møde nye mennesker og hygge med gamle bekendtskaber uden stramme bordplaner eller andre begrænsende bånd.

En "gløggmingel" er lidt det samme, bare med gløgg. Her mødes venner, kolleger og familie i dagene op til jul for at nyde en god gang gløgg. Gløggen serveres ofte med safrankrydrede luciaboller, peberkager og små tapaslignende retter, som f.eks. dadler med bacon, ost, bruschetta og julede kødboller. Tænk på det som dansk gløgg-hygge, hvor der er skruet lidt op for forplejningsniveauet. Det kunne man da indføre her til lands, ikke sandt?