Æblegløgg, orange

M 5706631074360 567433 Evasolo Glas Med Facetter 1568X520px

Du kan sagtens tilberede en lækker gløgg helt uden alkohol. Denne variant er lavet på æblemost, honning og velduftende julekrydderier. 

Information

Sådan gør du

Kog 1 l æblemost, 1 spsk. honning, 3 kanelstænger, 5 let knuste kardemommekapsler, 5 hele nelliker, 1 spsk. grofthakket frisk ingefær og 2 skrællede, skiveskårne klementiner op i en gryde.
Skru ned for varmen, og lad det simre under låg i ca. 20 min.
Si gløggen, og hæld den op i en fin kande.
Pynt med skiver af æble og klementin, samt et par kanelstænger.

Sådan laver du din egen gløggekstrakt

Der er ikke noget bedre end hjemmelavet gløgg, og med denne opskrift på gløggekstrakt kan du nemt lave din egen. Den koncentrerede ekstrakt er fyldt med krydderier og frugtige noter, der giver en dyb og fyldig smag. Perfekt til at blande med vin eller saft, når gløggen skal serveres i vintermånederne.

Sådan gør du: 

1. Varm 200 g rørsukker, 200 g muscovadosukker eller farin, ½ tsk. finrevet muskatnød, 4 kanelstænger, 20 nelliker, 1 tsk. kardemommekorn, 1 tsk. allehånde, 10 peberkorn, 5 stjerneanis, 1 vaniljestang, 25 g ingefær i tynde skiver, og 3 dl friskpresset appelsinjuice op i en gryde, indtil blandingen når kogepunktet og sukkeret er smeltet.

2. Lad det koge i 3-4 minutter, og tag derefter gryden af varmen.

3. Tilsæt skiver af 2 økologiske appelsiner og 1 økologisk citron, samt 1 dl smagsneutral snaps, ½ dl mørk rom og 6 dl portvin.

4. Hæld den varme blanding på skoldede glas og lad den trække i 3 uger.

5. Efter 3 uger sies blandingen og hældes på flasker.

 

TIP: 
Du kan lave en boblende lækker julecocktail ved at blande gløggekstrakt med kold champagne. 

M 83421199713 12232010 Scanpan Gryde 20Cm 500X700

Kom til svensk Gløggmingel

Det er ikke kun danskerne, der kan hygge. Vores svenske broderfolk har sat julehyggen på formel med gløggmingel-konceptet, der fortjener en dansk oversættelse. 

Hvad er en gløggmingel egentlig?

Begrebet "mingle" stammer oprindeligt fra USA og dækker over alle typer uformelle sociale arrangementer, hvor gæsterne bevæger sig frit rundt mellem hinanden. Målet er at møde nye mennesker og hygge med gamle bekendtskaber uden stramme bordplaner eller andre begrænsende bånd.

En "gløggmingel" er lidt det samme, bare med gløgg. Her mødes venner, kolleger og familie i dagene op til jul for at nyde en god gang gløgg. Gløggen serveres ofte med safrankrydrede luciaboller, peberkager og små tapaslignende retter, som f.eks. dadler med bacon, ost, bruschetta og julede kødboller. Tænk på det som dansk gløgg-hygge, hvor der er skruet lidt op for forplejningsniveauet. Det kunne man da indføre her til lands, ikke sandt?