500X500px Gastro Logo

Vild med vildt

Når Michael Hjulmand skal lave mad med familien, starter rejsen i skoven og slutter ved bålet. Vi har taget en snak med ”Jægerfar” om jagt, vildt og den hulemandsagtige glæde ved levende ild. 

KK ESSENS 3 2023 Vild Med Vildt 550X700px

Hvad er det særlige ved at lave mad over bål?

Det spørgsmål har vi stillet 36-årige Michael Hjulmand, der til dagligt bor i Randers med sin kone og 3 børn. På sin Instagram "Jægerfar" deler han sin passion for jagt, vildt og pivlækker mad. 

"Jeg elsker at arbejde med levende ild. Det er mere simpelt, rustikt og hulemandsagtigt.
Det giver også en anden, mere røget smag til maden. Du kan arbejde over hård varme, som giver dit kød den sprødeste skorpe, fordi det ikke ligger og koger løs i sin egen saft. Og du kan lave lækre simreretter, der bobler løs i timevis. Uanset hvad, så er der bare altid hyggeligt rundt om bålet. Det drager folk til, og skaber et rum for både ro og hygge."

Dyrefilet med salsa verde

Til 2 personer: 

Det skal du bruge: 

400 g dyrefilet
400 g små kartofler
5 stk grofthakkede forårsløg
200 g hakket grønkål
2 pakker Parmaskinke
2 fed Hvidløg
Ribs til pynt

Til salsa verde:  

10 Ansjoser
3 fed Hvidløg
saft fra 1/2 citron
1 håndfuld hakket persille
1 håndfuld hakket frisk basilikum
2 tsk. dijonsennep
1 tsk. balsamicoeddike
Smag til med salt og peber, men pas på med salten, da ansjoserne i sig selv er meget salte.

 

 

 

Sådan gør du 

  1. Start med at lave din salsa verde ved at skære hvidløgsfed i små tern. Ansjoser, kapers, persille og basilikumblade hakkes groft. Bland alle ingredienser sammen i en morter og knus dem mens du tilføjer olivenolie til der opnås den ønskede konsistens. Tilføj citronsaft og det er klar til servering. Kan med fordel laves i forvejen og sættes på køl.
  2. Brun din filet af i smør på en varm pande.
  3. Tilføj hvidløg i hele fed på panden under stegningen, det giver masser af smag.
  4. Skær fileten på langs og fyld den med timian og hakket hvidløg. Pak fileten ind i parmaskine og læg den på et fad, som sættes ind i en ovn eller bålovn, i ca. 20-30 min. Lad den hvile i mindst 10 min alt efter størrelse.
  5. Tilføj godt med olie i den varme wok. Tilføj forkogte kartofler og groft hakkede forårsløg.
  6. Når kartoflerne begynder at tage farve tilføjes hakket grønkål.
  7. Dyrefileten anrettes og salsa verde tilføjes ovenpå. Pynt med friske ribs.
KK ESSENS 3 2023 Dyrefilet 1568X520px
83421209900 94003003 Scanpan Stegepande 30 Cm

Must-haves til bålmad

At lave bålmad kræver ikke meget udstyr, men Jægerfar vil klart anbefale en god jern- eller støbejernsgryde- og pande. Det holder på varmen, slår sig ikke over ilden, og så er det bare fedt at arbejde med.

Er du også vild med vildt?

kopkande.dk finder du de lækreste opskrifter med vildt kød. Men bare rolig, det er ikke et krav, at du selv går på jagt. I efteråret forhandler mange almindelige supermarkeder også vildt som krondyr og agerhøne. Så det er bare at kaste sig ud i det!