Her hjælper kun bønner

Søstrene Astrid og Malene Søgaard brænder for bælgfrugter. Og med deres virksomhed Pure Dansk
arbejder de målrettet på at åbne danskernes øjne for de glemte afgrøder med de mange fordele.
Vi har mødt de to søstre til en snak om hestebønner, kvælstoffiksering og børnevenlig linse-lasagne.

KK ESSENS 2 Baelgfrugter Brand Start 800X1200px

Godt for kroppen - godt for miljøet

For de to søstre er bælgfrugt-virksomheden et passionsprojekt, og man kan se
begejstringen lyse ud af dem, når de snakker om fordelene ved at spice kostplanen
op med Anicia linser, Ingrid ærter og hestebønner.

Astrid og Malenes bedste bælgfrugt-tips

1. Vælg altid tørrede bælgfrugter frem for bælgfrugter på dåse.
Smagen og konsistensen bliver udvandet, når bælgfrugterne
skvulper rundt i lage.

2. Husk, at du sagtens kan nedfryse udblødte og kogte bælgfrugter
i mindre portioner. Så er de er klar til brug, når du
skal lave aftensmad.

3. Linser er et godt sted at starte, hvis det skal være nemt.
De skal nemlig ikke sættes i blød, men blot koges eller
tilsættes direkte i en gryderet eller lasagne.

4. Vær gavmild med krydderierne. Bælgfrugter er fantastiske til
at suge smage og krydderier til sig. Du vil jo heller ikke spise
en frikadelle uden salt og peber

KK ESSENS 2 Baelgfrugter Test 01 800X1000px
KK ESSENS 2 Baelgfrugter Closeup 800X800px
KK ESSENS 2 Baelgfrugter Banner Test 1568X520px

Bag om bælgfrugterne

Bælgfrugter trender som aldrig før. Og det er ikke tilfældigt. Udover at være knaldhamrende sunde og lækre, så er de oplagte som erstatning for kød i et væld af retter.

Her kan du få et overblik over syv bælgfrugter, som passer perfekt ind i madplanen.

BELUGA LINSER

Belugalinser er opkaldt efter den dyre Belugakaviar, som de da også
ligner en smule med deres sorte farve og blanke overflade. Smagen er mild og nøddeagtig, og konsistensen er dejlig fast. Belugalinser pynter flot i salater eller som topping på supper. Du kan også brug dem i vegetarretter, f.eks. postejer og bolognese i stedet for kød.

RØDE LINSER

De røde linser, som mange af os kender, er mild og konsistensen er let melet. Du kan bruge linser i bl.a. gryderetter, supper og saucer samt indisk curry og dhal. Du kan også koge dine linser i grøntsagsbouillon ca. 20 min. og bruge dem som tilbehør eller
i salater.

Husk: Linser skal altid skylles grun-digt før brug og opbevares mørkt. Det gælder i øvrigt alle bælgfrugter.

EDAMAMEBØNNER

Hvis du er til sushi, har du måske prøvet de lækre edamamebønner i bælg med citron, salt og miso-dip. Edamamebønner er umodne, grønne sojabønner, som har en ærteagtig smag og konsistens. Når du køber edamamebønner som frostvare, er de blancherede, og de skal blot overhældes med kogende vand. Du kan bruge edamamebønner i salater og pastaretter eller til at lave bønnecreme, plantefars eller sprøde snacks i ovnen.

SORTE BØNNER

Sorte bønner er en fast ingrediens i det latin- og sydamerikanske køkken, hvor de bruges i alt fra gryderetter til desserter. Med et proteinindhold på omkring 21 g per 100 g og et lavt fedtindhold er de et populært alternativ til kød. Brug dem til mexicansk mad, som f.eks. tacos og fajitas, eller blend bønnerne og tilføj dem til din chokoladekage-dej… Ja, det smager faktisk rigtig godt.

ANICIA LINSER

Anicia linser er også kendt som puy-linser eller delikatesselinser. Smagen er let krydret med noter af friske ærter og peber, og linserne er rige på protein, kostfibre, vitaminer og mineraler. Det smarte ved linser er, at de ikke skal udblødes, men blot skylles og koges et kvarters tid. 

Tip: Prøv at blende dine Anicia linser med olivenolie, hvidløg og krydderurter, efter de er kogt helt møre i 20-25 min. Så har du en lækker dip, der kan bruges til brød og grøntsagsstave.

HESTEBØNNER

Friske hestebønner, eller favabønner, smager herligt i en simpel salat eller med revet parmesan efter et kort opkog. Tørrede hestebønner er brune og tykskallede med en fast struktur og cremet indre konsistens. Bønnerne tilfører god umami til din mad med deres milde smag af humle og græs samt noter af hasselnødder. På mange måder minder hestebønnen om de mere kendte bønner som kidney, men med en mere kompleks smag.

INGRID ÆRTER

Den danske Ingrid ært har en fast struktur og intens ærtesmag, der
efterfølges af en let sødme og nøddeagtig smag med noter af majs. Ingrid ærtens udseende og anvendelsesmuligheder minder om kikærtens. Ja, faktisk kan du bruge den som alternativ til kikærter. Ingrid ærten har et højt indhold af protein, vitaminer
og kostfibre.

Husk: Tørrede ærter kan iblødsættes i vand i min. 10-12 min. Det forkorter kogetiden efterfølgende.