KK Madglad Topbanner Kartofler 700X460px

Heldige kartofler

Fra djævlens værk og dyrefoder til helsefolkets prygelknabe. Kartoflen har gennem historien skullet stå model til lidt af hvert. Men med sin utrolige kulinariske fleksibilitet og stærke ernæringsmæssige egenskaber har kartoflen sejret mod alle ods. Vi har samlet lidt inspiration til, hvordan du kan benytte rodfrugten i din madlavningen på sjove og anderledes måder. 

Sprød kartoffelspaghetti

Træt af hasselback og kartoffelbåde? Så prøv kartoffelspaghetti. Det er super nemt, smager herligt og pynter på tallerkenen. Et sjovt og festligt tilbehør, der med garanti vil imponere dine gæster.

Sådan gør du:

1. Kør dine skrællede kartofler gennem en spiralizer, så du får helt tynde, spaghetti-agtige strimler.

2. Dryp med lidt olivenolie og bland forsigtigt med salt, peber og eventuelt røget paprika og hvidløgssalt.

3. Bad ved 200°C i 20-25 minutter. Husk at vende dem undervejs, så de bliver sprøde.  

Spaghetti 500X700

Klassisk men anderledes tilbehør

Hasselback, kartoffelbåde, flødekartofler og kartoffelmos. Vi danskere elsker vores kartofler, og derfor er den runde rodfrugt ofte at finde på mange danske middagstallerkener. Vi har udfordret de klassiske måder at bruge kartoflen som tilbehør på, og har udviklet to nye og sjove alternativer, der også smager fuldstændigt fantastisk.

Guide til kartoffeltyper

Der findes mere end 700 forskellige kartoffeltyper med hver deres særlige smag, konsistens og udseende. Her får du et udpluk af de bedste sorter, du kan finde i Danmark.

Aspargeskartoffel:

Kokkenes foretrukne og en klassiker i Danmark. Med sin dybe gule farve, faste konsistens og næsten nøddeagtige smag er sorten som skabt til kartoffelsalat. Hvis du koger med skrællen på, bevarer du alle smagsnuancer. Bemærk, at knoldene er meget uens i form og størrelse.

Sava:

En meget populær spisekartoffel til all-round brug. Måske den mest almindelige i de seneste 20 år. Den er kogefast, har en blød smag og passer til de fleste retter. Sorten Jutlandia har mange af de samme egenskaber og kan bruges i stedet.

Estima:

Estima er en stor, rund kartoffel, der er ideel som bagekartoffel, kartoffelbåde og til kartoffelmos. Den har lyst gult eller hvidt kød og et højt tørstofindhold. Du kan finde den i supermarkeder hele vinteren.

Bintje:

En god all-round kartoffel og én af de meste solgte sorter i Danmark. Smagen er mild og farven lys gul. Bintje-kartofler bliver dog let udkogte og er derfor særligt velegnede til mos.

Udforsk andre Madglad temaer

Vi elsker mad. I Madglad sætter vi fokus på én ingrediens, som vi er særligt vilde med.