KK ESSENS 1 Madglad Citron 700X460

Det sure med det søde

Den er sur. Den er frisk. Den er symbol på sydens sol og sommer. Vi snakker selvfølgelig om citrusfrugten over dem alle: Citronen. Vi har delt frugten op og fundet frem til 5 nye måder, du kan anvende citron i din madlavning, og så har vi kigget nærmere på citronens eksotiske fætter, den supertrendy yuzu-frugt.

Pasta al limone

Lækker aftensmad på et kvarter med få ingredienser, som man næsten altid har ved hånden. What’s not to like?

Sådan gør du

Kog en god portion pasta, gerne spaghetti eller fettucini. Hæld vandet fra, men gem ca. ½ dl. Smelt 1 spsk. smør på en pande, tilsæt 1 spsk. olivenolie og tilføj 3 fed hakket hvidløg, 2 spsk. friskhakket persille, friskrevet skal og saft fra en citron. Tilføj pastavand og ½ dl revet parmesanost. Flyt nu spaghettien over i panden og bland godt sammen, så saucen bliver fordelt.

Server med ekstra persille og frisk parmesan.

KK ESSENS 1 Madglad Citron 580X800

Kender du yuzu?

Hvis du ikke har hørt om yuzu, skal du ikke tage det så tungt. Den lille gule citrusfrugt hører primært det japanske køkken til og kan være en smule tricky at få fat i herhjemme.

Lige nu er yuzufrugten dog ved at gå viralt, og alverdens kulinariske trendsettere har fået øjnene op for dens mange gode sider, så der går nok ikke lang tid, før du ser den i supermarkederne.

Den østasiatiske citrusfrugt

Yuzufrugten stammer fra Østasien, hvor den i dag bliver brugt i alt fra slik,
kager, desserter og madlavning til te, cocktails, medicin og stearinlys. Den fungerer primært som en smags- og duftgiver, og især skallen og saften bruges, da der er relativt lidt kød og en hel del kerner i frugten. Smagen af yuzu kan bedst beskrives som en blanding af grape, citron og mandarin – et dejligt mix af sødme, syrlighed og bitterhed, som bare skal opleves.

Som sagt er den friske yuzufrugt lige nu sjælden på hylderne. Men flere og flere specialbutikker fører yuzusaft eller yuzupulver, der ofte kan bruges som erstatning i en snæver vending. Uanset om du kan få fingre i den ægte vare eller ej, kan vi kun anbefale, at du prøver at arbejde med den eksotiske smagsgiver.

 

Forårscocktail med yuzu og sukkerærter

Yuzu-frugtens markante smag egner sig perfekt til cocktails. Her får du en lettere utraditionel opskrift, hvor yuzuens syrlighed kontrasteres af sødme fra sukkerærter i en lækker akvavit-baseret cocktail. Perfekt til påskefrokosten.

M Essens 1 2023 S 45 Yuzu Cocktail 580X800px