Øllets historie - 10.000 år på 35 sekunder
Der er blevet brygget øl næsten lige så længe, som vi mennesker har eksisteret. De første beretninger om øl kommer fra Egypten og Mesopotamien for godt og vel 10.000 år siden. Her blandede man gær, vand og smuldret brød for at lave grødet ølmasse, som man nød med sugerør. Mums.
Også i Norden kunne vi finde ud af øl. Blandt andet blev Egtvedpigen – en del tusind år senere – begravet med en krukke hvedeøl ved sin side. Vikingerne var selvfølgelig vilde med øl, faktisk i sådan en grad, at de havde et kampråb, der hed ”øl, øl og hvidløg”.
Ølglæden hang ved, og i middelalderen producerede vi danskere øl i tøndevis til hjemmebrug – øl var nemlig renere end det meste drikkevand. Det var primært kvinder, der bryggede i hjemmene, mens munkene på klostrene i blandt andet Tyskland og Belgien eksperimenterede med deres egne øltyper, der skulle hjælpe dem igennem fasten.
I dag er vi danskere stadig glade for øl, men det behøver ikke kun være noget vi drikker. Øl gør sig nemlig også utroligt godt i mad. Overrask dine gæster med denne lækre øl-brownie, som er perfekt til eftermiddagskaffen.