KK2023 Forskelpaaknive 1568X520px Header

Forskellige knivtyper

Der findes mange forskellige knivtyper, og dit valg af knive kan derfor let virke en smule uoverskueligt. Sådan skal det ikke være. Bliv guidet gennem de forskellige knivtyper her, så kniven bliver din forlængede arm i køkkenet.

Bliv klogere på de mange knivtyper

Selv ikke den største køkkenentusiast har behov for alle knivtyper. Hvilke knive, du skal vælge, afhænger i høj grad af dine madvaner og ambitioner. Du kan komme langt med en håndfuld knivtyper i dit køkken, men til specifikke formål, som eksempelvis filetering af fisk, får du det bedste resultat med en kniv, der er skabt til formålet.

Kokkekniv

Kokkekniven er den mest alsidige kniv, og er det absolutte must have i køkkenet. Kniven har typisk en lige ryg og en bred, stiv klinge, og så fås den i forskellige længder. Den er god til den daglige husholdning, da den egner sig til forskellige skæreteknikker, og du kan bruge den til stort set alle madvarer. 

Grøntsagskniv

Er typisk genkendelig på sit høje blad og korte spids, som skaber god kontrol over kniven, og som er fordelagtigt, når der skal skæres gennem hårde grøntsager og rodfrugter. Knivens blad er ofte afrundet, hvilket imødekommer håndens naturlige bevægelse, når der hakkes krydderurter, eller når der skal skæres grøntsager i skiver. 

Universalkniv

Kan bruges til stort set alle gøremål og er en slags midt-imellem-kniv. En blanding af kokkekniven og urtekniven. Kniven kan både hakke, skrælle, snitte og filetere – men den er ikke verdensmester i nogen af disciplinerne. Den er bedst til snitteopgaver, og når der skal bruges et længere, men slankere blad end kokkekniven.

Brødkniv

En kniv, der er skabt til at skære brød, og er derfor altid fast inventar i ethvert køkken. Uanset om der skal skæres flutes, rugbrød eller hjemmebagte boller, så leverer den takkede klinge en toppræstation. Den skærer nemlig lige gennem skorpen med et flot resultat. Kniven er også exeptionel til at hakke chokolade eller nødder. 

Santokukniv

Kniven er en asiatisk kniv med et bredt blad. Det er en knivtype, der især bruges til hakkeopgaver – det kan både være kød, fisk og grøntsager. Kniven har en fin balance mellem greb og blad, som sikrer en god kontrol. De små ovale fordybninger i knivsbladet gør, at madvarerne lettere slipper kniven.

Urtekniv

Har typisk et kort blad, og er som er skabt til pillearbejde, der kræver, at du kommer helt tæt på de råvarer, du arbejder med. Urtekniven er uundværlig i et køkken, og er særligt god til finere arbejde, hvor der skal skrælles, pilles, udkernes eller hakkes mindre ting såsom løg, hvidløg, urter, frugt og finere grøntsager. 

Forskærerkniv

Et andet ord for en forskærerkniv er trancherkniv, som karakteriseres af den smalle klinge. Kniven er bedst, når kødet er tilberedt og skal serveres. Helt nøjagtigt er den perfekt til udskæring af tilberedt fjerkræ og kød, der skal skæres i tynde skiver. Her har kødet nemlig brug for en skarp kniv med den rette form for ikke at miste sin saft.

Filetkniv

Som navnet angiver, anvendes filetkniven til filetering af fisk. Den ligner en udbenerkniv, men er længere, smallere og meget fleksibel i klingen. Det fleksible knivblad gør, at kniven kan følge skindet, når det skal fjernes fra fileten. Desuden gør fleksibiliteten også, at kniven ikke skærer fiskebenene over, men i stedet glider henover dem. 

Laksekniv

Som ordet indikerer, er en laksekniv til udskæring af laks. Laksekniven har en fleksibel og lang klinge med afrundet spids, og er ofte lang. Det gør den perfekt til at lave ensartede skiver i en enkel bevægelse. Nogle modeller har også luftskær på siden af klingen, hvilket gør, at fisken ikke sætter sig fast på knivbladet. 

Udbenerkniv

Bruges til at skære ben ud af kød og til partering af kødstykker. Udbenerkniven har en kort, stiv klinge med lige ryg. Klingen er skråt afskåret ved skaftet, og så svajer den ofte i spidsen, hvilket er fordelagtigt til mindre snit. Kort sagt, gør formen gør, at det er nemt at lave de snit, der ønskes for at fjerne kød fra knoglen.

Tomatkniv

Navnet angiver, at kniven har et meget specifikt formål - netop at skære tomater. Den er dog også velegnet til at skære andet frugt og grønt med en blød skræl, hvor det er fordelagtigt at have godt styr på kniven i hånden. Tomatkniven har nemlig typisk takkede tænder, som griber fat i skrællen og sørger for mere præcise skiver eller stykker.

Kødkniv

En kødkniv er ideel til udskæring af steg såvel som roastbeef, flæskesteg og fjerkræ. Kødkniven har enten en lang eller bred klinge, så den lettere kan skære fine fileter og pæne udskæringer. En kødkniv er et must-have, og er derfor en oplagt gaveidé til indflytterfesten, brylluppet eller til dem med det nye køkken.

Få slebet din køkkenkniv hos Kop & Kande

Er dine knive ikke længere de skarpeste i skuffen? Du kan aflevere dem i din lokale Kop & Kande. Det koster kun 50 kr. pr. kniv og vi sliber alle slags køkkenknive undtagen brødknive. Når du kommer ind med din kniv til slibning, vil vores faguddannede personale altid vurdere, om din kniv med fordel kan slibes op inden de påtager sig opgaven. 

Find din nærmeste Kop & Kande.

Yaxell Kniv 550X700

Prøv dig frem

Hos Kop & Kande anbefaler vi derfor altid, at du prøver at holde kniven i hånden, inden du køber den. Uanset knivtypen er det nemlig vigtigt, at den føles rigtig i din hånd.

Når du forhåbentligt har fundet en knivtype, der passer til dine madvaner og ambitioner, skal du sørge for at vedligeholde kniven. Opbevarer du knive i en knivblok eller et stativ, vil de forblive skarpe i længere tid. Husk også at vaske og tørre kniven, inden du lægger den på plads.

Find din nærmeste Kop & Kande butik her

Populære mærker

Der findes mange forskellige knivmærker, som kan imødekomme dine ønsker. Gå på opdagelse blandt vores udvalg og find din favorit.